Ennen matkaa (ja seuraaville hulluille avuksi)

Mistä se kipinä tuli?

Ei se mistään tullut. Kaikilla on se matkustamisen siemen kuitenkin siellä sisällä, joillakin se on vähän syvemmällä, mutta siellä se on.
Itseäni matkustaminen ei kiinnostanut ollenkaan ennenkuin kävin ensimmäisen kerran ulkomailla. Meillä molemmilla se oli siinä ja paluuta arkeen ei ollut. Madventures ja muut ohjelmat saa sellaisen matkaamisen kaipuun että oksat pois.

Noin puolitoistavuotta sitten aloimme suunnitella matkaa johonkin maanosaan moottoripyörällä.
Karttaa tutkiessa kohteeksi valittiin Aasian kiertäminen. Ajan myötä Kiinaan pääsy tulikin oletettua ongelmallisemmaksi ja asiaa selvitettiin lähetystöjä myöten. Eräät Suomalaiset ovat käyneet Kiinassa Suomenvaltiontukemana ("Uralin Tiikerit") ja puhelinsoitto heille alkoi vahvistamaan käsitykseni Kiinaan pääsyn mahdottomuudesta. Kiinassa on oma ajokortti, moottoripyörä on max.150ccm, pyörää et saa liikennevakuutukseen jos et ole töissä....jne...jne...
Kelkka käännettiin kokonaan ympäri ja manner vaihdettiin Afrikkaan. Aikaa suunnitella/järjestellä paperiasia uusiksi ei jäänyt kuin 8kuukautta. 8kuukautta tuntuu pitkältä ajalta, mutta uskokaa pois, se ei ole :)

Paperit:

Afrikkaan mentäessä Carnet de Passage en Duane (CDP) on pakollinen muutamaan Afrikan valtioon.
Yksinkertaistettuna CDP-paperilla estetään moottoripyörän myyminen maassa. Jos myymme pyörämme, takuurahat jäävät saamatta. Helppoa?. Suomesta kyseistä paperia en saanut Egyptiin jossa rajalla olisi pitänyt jättää 8kertainen pyöränarvoinen pantti. Pyörän arvo n.15 000€ joten hintaa olisi pantille tullut riittävästi.
Autoliitosta soittelivat Ruotsiin josta kyseinen paperi lähtisi tulemaan kun Ruotsin Autoliiton tilillä näkyisi 23 500€:n siirto. Siinä oli pankit ihmeissään kun asiakas soittelee että - lähdettäkö takaajaksi :)
Saksasta paperin sai sitten pelkällä puhelinsoitolla ja 3000€:lla. Tuon takuusumman saan takaisin kunhan pyörä on käyty näyttämässä Saksan Adacille Munich:ssa.
+ Vakuutuksen vihreä kortti vakuutusyhtiöstä
+ 1928,1946,1968 ajokortit autoliitosta

Moottoripyörä

BMW R1150GS Adventure 2005.
Keväällä 2006 silmiini pisti mobile.de sivuilla vähänajettu (7tkm) "rullatuoli", jota olin kotiini Ailan riemuksi etsiskellytkin. Soitto Ailalle - "Hei, nyt löytyi hyvä pyörä. Se on Saksan BMW-tehtaan esittelypyörä joten kilometrit ainakin täsmää."
Vastaus oli että "ostetaan pois". Siinä ei Saksan BMW:n kanssa montaa sanaa vaihdettu kun sanoin, että pistä pakettiin ja tulemaan tänne.
Varustelu:
2 x 42litran alumiiniset sivulaukut
25litran takalaukku
katalysaattorin korvausputki
kaatumarautoja sinnetänne
...ja muita "elintärkeitä" komponentteja ;)
Bagsterilta tuli vielä tankin suojaksi nahkapäällystys ja tankkilaukku.
Varaosia matkalla mukana: Sytytystulppia, etu- ja takajarrupaloja, kytkinlevy, öljynsuodattimia (sisärenkaat)

Rokotukset/Lääkitys

- Keltakuume (rokote ja todistus)
- A ja B hepatiitti (rokote)
- Lavantauti (rokote)
- Kolera (lääke)
- Vesikauhu (rokote)
- Aivokalvontulehdus (rokote, Tarvitsee erityisluvat)
- Ja muut normaalit jäykkis,polio yms. estokyvyt voimassa
- Malaria (lääke) Malarialääkitystä meillä ei ole mukana kuin paripakettia, säästö 1900€

(keltakuume,hepatiitit,lavantauti,kolera,vesikauhu,aivokalvontulehdus n.500€/henkilö v.2007)

Rahoitus

Töitä töitä, enemmän töitä. Meillä kummallakaan ei normaaliduunaria kummempi tuntipalkka ole, mutta molempien ammatti on sellainen jossa ylitöitä saa tehdä niin paljon kun kroppa kestää, ja mehän teimme. Ja se kuuluisa makarooni, enjoy!! ;)
Rahoitimme itse koko reissumme, emmekä rahasponsoreita kyselleetkään. Sinisalo Sport lähti tukemaan matkaamme ajovarustuksilla, ja olemme olleet varusteisiin enemmän kuin tyytyväisiä. Heillä on kuitenkin käsitystä suojien tarpeista enemmän kokemusta kuin ex-customimiehellä :)

Käytännönasiat

Vanhemmat nakitettiin rankalla kädellä huolehtimaan Suomeen jääneistä rippeistä (laskujen maksu yms.)
Auto laitettiin viettämään välivuotta varastoon huonekalujemme sekaan.

Työsuhteet

Ailan työsuhde oli määräaikainen ja se laitettiin loppumaan vähän ennen lähtöä.
Oman työpaikkani irtisanoin, mutta tervetullut olen kuulemma takaisin kunhan "kotiudun".

JUST DO IT!!! OTA TÄSTÄ SIVUSTA TULOSTE JA HYVÄÄ MATKAA HALKI MAAILMAN!!!